Huvudvärk/spänningshuvudvärk

Att ha huvudvärk är väldigt vanligt och kan bero på en mängd olika orsaker, några av de vanligast orsakerna är spända muskler, stress, oro, sjukdom eller synfel.

Två av de vanligast orsakerna är spänningshuvudvärk och migrän.

Spänningshuvudvärk är vanligt och drabbar många, det är vanligare bland kvinnor än bland män. Spänningshuvudvärken orsakas ofta av muskler kring nacke samt hals som har blivit spända och leder till huvudvärk. En av de vanligaste orsakerna till att musklerna blir spända beror på felaktig arbetsställning i samband med data arbete, där man sitter ihop sjunken och faller fram med axlarna. Andra vanliga orsaker är oro, stress och dålig syn. 

Vanliga symtom vid spänningshuvudvärk är:

- En molande eller tryckande värk som är förlagd till panna, tinning och/eller bakhuvudet.

- Uppkommer oftast under dagen.

- Man kan känna sig tung i huvudet och får ömma punkter i nacke eller bakhuvudet.

- Man känner sig bättre av fysisk aktivitet , t.ex. träning eller promenad. Får mer ont av stilla sittande.

 

Migrän är också vanligt och kännetecknas oftast av en akut sprängande huvudvärk. Många upplever även andra besvär i samband eller strax innan en migränattack, så som illamående, synpåverkan eller känselbortfall. Det är inte helt känt vad migrän beror på och en teori som forskare har är att migränattacken börjar i centrala nervsystemet i hjärnan och sedan påverkan det komplicerade samspelet mellan hjärnans nerver och blodkärlssystem.   

Vanliga symtom vid migrän är:

- En svår och intensiv huvudvärk

- Uppkommer plötsligt

- Värken upplevs som pulserande, dunkande eller borrande

- Blir värre av fysisk aktivitet

- Värken är förlagd till ena sidan av huvudet eller kring ena ögat

- Illamående och kräkningar  

Det har visat sig att spänningshuvudvärk kan leda till migrän och tvärtom samt att en person kan ha spänningshuvudvärk och migrän.