Ont I Landryggen

En av de absolut vanligaste orakerna till att folk uppsöker en kiropraktor är just smärtor i nedre delen av ryggen. Den nedre delen av ryggen kallas för ländryggen. Smärtor i ländryggen är väldigt vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Orsakerna kan vara många men en av de vanligaste är nedsatt rörlighet i någon eller flera leder som ger upphov till spända muskler.

Den kiropraktiska behandlingen syftar främst på att återfå en normal rörlighet i lederna vilket kiropraktor utför med sina händer dvs. manuell behandling, för att patienten ska kunna börja röra sig bättre och även få en mer avslappnad muskulatur.

Smärtor i ländryggen, kallas också för lumbago, börjar ofta smygande och ökar gradvist.

Akuta smärtor i ländryggen, kallas också för lumbago acuta eller ännu oftare för ryggskott. Uppkommer plötsligt, ofta i samband med något tungt lyft eller någon vridning av ryggen. Patienten får då oftast en akut smärta som vanligen brukar kännas som en kramp, molande muskelvärk eller huggande.

Vanligt är att i samband med smärtor i ländryggen så uppkommer även smärtor i säte samt ben, oftast baksida lår.

Vi på KiropraktorDialog rekommenderar att komma snabbt på behandling när smärtorna uppkommer och fysisk aktivitet i den mån man klarar av vid någon av dessa besvär för att påskynda läkningen.

Några av de sämsta sakerna man kan göra är att bli inaktiv eller utföra tunga lyft.